Recenzje ponad 2000 albumów. Klasyka, Jazz, Blues, Rock, Pop.
| < Wrzesień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Iwona Glinka
Anna Sikorzak-Olek
Adam Eljasinski

Gimel 1
PREMIERA 21 WRZEŚNIA 2018

Corneliu Dan Georgescu
Model Mioritic
(2018)

Octavian Nemescu
Apokatastatis
(2018)

Radosław Sobczak
Paderewski Piano Works
(2018)

Radosław Sobczak
Karol Szymanowski Piano Music
(2018)

Adam MAKSYMIENKO
Reminescence Of The Future
(2018)

Wpisy z tagiem: various

środa, 04 lipca 2018

Schmidt Electric: Vision 1; Franciszek Raczkowski / Mikołaj Kostka: Ludowiak-var; Tomasz Wendt Trio with Atom String Quartet: At Home; Piotr Schmidt & Wojciech Niedziela: Sanostol; Mateusz Pałka / Szymon Mika Quartet: This Is Not The Time For A Barber; Bartek Pieszka Quartet: Slow Motion; Julia Kania: Nie Ty; Schmidt Electric: You and the Night and the City; Gniewomir Tomczyk: Golden; Tomasz Bura: Ritual.

poniedziałek, 18 czerwca 2018

Cyneyt Sepetci & Orchestra Dolapdere: Arnavut Gaydasi; Dimitris Mystakidis: To West; Salamnesh & Badume's Band: Sokota; Leeheemoon Company: Mangkongyi Song; Ifriqiyya Electrique: Lavo - Baba Marzug - Sidi Saad - Allah; Sirventes: La Cieutata Dei Fóus; Krzikopa: Doliny; Muzsikas: Dunantuli Friss Csardasok; Baraji: Ssitgim Sinawi; Teresa Mirga i Kałe Bała: Ćhajorije; Violons Barbares: Wolf's Cry; Wowakin: Leć głosie po rosie; 47Soul: Mo' Light; Gulaza: Ya Mehija; Mariana Sadovska: Letila Zozula; Rube Świnie: Namówiła mi matka; A Filetta and Fadia Tomb El-Hage: Qolo D'hut Ahay Rsyme.

czwartek, 14 czerwca 2018

Otto Hejnic trio: Strong Matt; Jan Hajnal: Room Nr. 215; Lois Le Van: Redwood Meadow; Stanisław Słowiński Sextet: Inner Peace; Kamil Piotrowicz Sextet: Idealism; Jihye Lee: Diamond Sutra Reader; Jachna/Tarwid/Karch: Holmen; ELMA: Rem II; Michel Sajrawy: Floating City; Szymon Mika Trio: Unseen / Two; KIAP: Twango; Didrik Ingvaldsen Orchestra: Akropilis; The Flash!: Pogrzeb jazzu; Pit Dahm Trio & Herman Fraanje: XYZ 4; Aga Derlak Trio: Waiting; Ida Zalewska: To roztanie; Valer Miko Trio: Calm & Peaceful; Jakub Dybżiński Equilateral Trio: Thermodynamics; Jacques Kuba Seguin: Magda's Tango; Damiecka, Bertazzo-Hart, Urnowski, Allen: Blue Monk; Lubo Samo Project: Bulgarian Tabacco; Rybacka & Pasborg: Duvie Manaete Tue; Przemek Kleczkowski: Nie chodź Hanuś; Tommy Caggiani The Orion Project: Fruit Of The Sun; Improvision Quartet: Hej, od Krakowa; Kari Sal: Dyrhólaey; Szymon Łukowski Quintet: And The Winer Is; Linda Kovacs Trio: I'll Remember April; Sebastien Necca Grounded: The Morning Light; Early Birds: Let Me Fall; Jelle Van Giel Group: Heading Home; Amber Haze: A Change; Jacek Kochan & Music Conspiracy: Parentes; Anna Gadt: Silva Rerum; Grzegorz Karnas: Sinusoid; David Kollar: Have A Great Sadness.

sobota, 12 maja 2018

Born To Be Wild, I'll Try - Electric Food; Lay Down - The Black Kids; Hey Little Girl - Ten O'clock Bubble Gum Train; You Whole Life Through - John Deen and the Trakk; Lana - The Automatic Blues Inc.; Up Around The Bend, Tavern, The House Of The Rising Sun - Electric Food; Mockingbird - Ten O'clock Bubble Gum Train; My Little Heart - The Petards; Get It - The Automatic Blues Inc.

czwartek, 10 maja 2018

WDR Big Band / Gil Goldstein: Moanin' (Prelude); Torsten Goods / Ida Sand / Wolfgang Haffner: When Love Comes To Town; Viktoria Tolstoy: Paradise; Joe Sample & Nils Landgren: Don't Take My Love To Hollywood; Bernard Purdie / Hank Crawford / Cornell Dupree / Benny Green: Joshua; Ida Sand & Raul Midón: He Ain't Heavy, He's My Brother; Magnus Lindgren Stockholm Underground: Penny Blue; Mighty Sam McClain: I Wish I Had A Girl Like You; Youn Sun Nah / Marc Ribot: She Moves On; Solveig Slettahjell / Knut Reiesrud / In The Country: Holy Joe; Muriel Zoe: Rikki Don't Lose That Number; Nils Landgren Funk Unit / Ray Parker Jr.: Just A Kiss Away; Randy Brecker / Frank Chastenier / WDR Big Band: The Sidewinder; Pete York & Young Friends / Wolfgang Schmid: Groovin' For Basie.

wtorek, 10 kwietnia 2018

Tingvall Trio: Cirklar; Kacper Smoliński: Wyjście do teatru; E.J.Strickland: Ballad For All Man Kind; Nicholas Payton: Jazz is a Four-Letter Word; Omar Sosa & Paolo Fresu: Moon On The Sky; Sarah McKenzie: Paris in the Rain.

poniedziałek, 19 lutego 2018

Kagyuma: Szukam; Trudno. U-cha-cha; Czerwone jabłuszko;
Smutne Piosenki: Naked In The Snow; Hossa Bessa; Deszczobieg; Dziki ogród; Niedobry dzień;
Patryk Rynkiewicz Electric Project: Szeptucha; Głusza; Fiior.

piątek, 09 lutego 2018

Vijay Iyer Sextet: Poles; David Virelles: Tierra; Bill Frisell / Thomas Morgan: Subconcious Lee; Anouar Brahem: Bom Dia Rio; Björn Meyer: Traces Of A Song; Django Bates’ Beloved: Little Petherick; Maciej Obara Quartet: Echoes; Stefano Battaglia: Halap; Gary Peacock Trio: Blue in Green; Tim Berne’s Snakeoil: Stingray Shuffle; Tomasz Stańko New York Quartet: Burning Hot.

wtorek, 02 stycznia 2018

Angel; Little Wing; Are You Experienced; Drifting; 1983... (A Merman I Should Turn To Be); If 6 Was 9; Manic Depression; Little Wing; Voodoo Chile; Purple Haze.

wtorek, 14 listopada 2017

Tutwiler: Kiedy synku; The Shipyard: Downtown; Karol Schwarz All Stars: Czarnobrązowy jest orzech laskowy; Ta Energia: Guide To Go Go; Asia i Koty: Somewhere More Like Summer; The Końs: Puszyści faszyści; Mordy: Dogs Of Heart; Projekt Poezja Kulturystyczna: Abeesy; The Sunlit Earth: Amnesia; Kiev Office: Bulwar Molo; Mastabah: Deck of Life and Death; Rara: ////; Ampacity: Masters Of Earth; Folder: Chemo; Popsysze: Sukienka; Prawatt: Dance To The End Of Night; Pure Phase Ensemble 4: Doing My Head In; 7 faz: Phase A (Basketball); Band A: Slowly; Nasiono Shoegaze All Stars: Bowie.

poniedziałek, 06 listopada 2017

The Danish Radio Big Band featuring Charlie Watts: (Satis) Faction; Sarah McKenzie: Love You Madly; John Scofield: Wildwood Flower; Andrea Motis: You'd Be So Nice To Come To; Jacky Terrasson: Take Five - Take 1; Lee Konitz: Cherokee; Sullivan Fortner: All The Things You Are; Indra Rios-Moore: Money; Rodney Kendrick: Body And Soul; Stephane Belmondo & Jacky Terrason: Lover Man; Ran Blake: Watch What Happens.

poniedziałek, 12 czerwca 2017

Felix Lajkó: Mezo / Field; Mari Boine: Adine & Isak (My Treasure); Trio López / Petrakis / Chemirani: Hortus Deliciarum; Maniucha i Ksawery: Buła oseń Chołodna...; Ballake Sissoko: Nalesonko; Iva Bittová & Čikori: Brizy; Driss El Maloumi: Le Coin 'D; Adam Strug: Diabeł stróż; Dakhabrakha: Chumak; Mosaik: Lulunia; Taraf de Haidouks: Dragoste De La Clejani (Clejani Love Song); Polmuz: Walc z obczyzny; Los Piranas: La Diversión Que Hacia Falta En Mi Pais; Danyel Waro: Batarsite.

piątek, 09 czerwca 2017

Jacek Szwaj Trio: Mirror; Piotr Scholz Sextet: November; Żyńy Kolektiff: Ten In The Park; Ulyana Ethno Quintet: Kalia Lesu Tuman; Andrzej Konieczny: Szkic 2/5; Damian Kostka: Deeply Concealed; Michał Kaczmarczyk: No2; Friends Tones Quartet: Podszepty.

poniedziałek, 08 maja 2017

Ella Fitzgerald: Satin Doll; Monika Lidke: Pastorałka; Julia Karosi: Sinus Motion; Ella Fitzgerald: Day In Day Out; Typhanie Monique: Don't Get Around Much Any More; Teri Roiger: You Don't Know What Love Is; Michela Lombardi: Into The Groove / Tahwos; Simona Parrinello: Everybodys Song But My Own; Monika Lidke: Na Czerwonym Świetle; Teri Roiger: Ghost Of A Chance; Michela Lombardi: Material Girl; Typhanie Monique: What Is This Thing Called Love.

środa, 26 kwietnia 2017

Grencso Open Collective: Give as God!; Trio Kontraszt: Ostinato Barbaro; Andreas Schaerer: Artediem; Modern Art Orchestra: Caffeine Express; 1705: Waiting For The Sun; Csaba Palotai: The Debt 3 - Shepherd; Hans Ludemann: Heartbeats; Michael Schiefel Platypus Trio: Platypus Dancing; Peter Rozsnyói Trio: The Beginning; Grzegorz Karnas Trio: Fin d'ete; Lakatos - Ries - Hurst - Royston: Soul-bell; Mihaly Borbely Quartet: Little Bird in the Lee; Guergui Kornazov "Horizons" Quintet: Na Toni; Viktor Tóth Arura Trio: Ballad of Bertalan Barta.

wtorek, 18 kwietnia 2017

That Word - Rose Coletta; Wait For Me - Jeff Meegan; Endless Joy - Abigail Riccards; Reflections In Mirrors - Tammy McCann; You Can Kiss Me Into Anything - Typhanie Monique; Remembering - Paul Marinaro; Fred And Ginger - Alyssa Allgood; Mr. Midnight - Kimberly Gordon; Can't Believe That It's You - Michele Thomas; Come Along For The Ride - Elaine Dame; Kiss Me - Kimberly Gordon; Red - Elaine Dame; Vegas - Paul Marinaro; Be Strong - Typhanie Monique; You'll Always Have My Heart - Abigail Riccards; It's Never Too Late - Tammy McCann; My Whole World Is You - Amy Yassinger; I'm Whistling A Tune - Andy Pratt; Promise Me To The Moon - Rose Coletta.

czwartek, 30 marca 2017

Se nel partir da voi; Toccata From Orfeo; Dialog Orfeo Messenger; Amor - Lamento della Ninfa; Lamento d'Arianna (Lasciatemi morire); Around Dialog Orfeo Messenger; Si dolce e il tormento; Fantasy On Lamento d'Arianna; Lasciatemi morire; Si ch'io vorrei morire; Orfeos Lament; Lamento d'Arianna.

wtorek, 28 marca 2017

Nils Landgren / Ulf Wakenius / Lars Danielsson: Come Together; Landgren / Michael Wollny / Danielsson: Shadows In The Rain; Viktoria Tolstoy & Esbjorn Svensson: Monologue; Adam Bałdych / Magnus Lindgren / Iiro Rantala / Danielsson / Morten Lund: Dodge The Dodo; Landgren / Ulf Wakenius / Danielsson: Walk Tall; Ulf & Eric Wakenius: Paco's Delight; Youn Sun Nah / Danielsson / Mathias Eick / Xavier Desandre-Navarre: Bitter Ballad; Marius Neset: Prag Ballet; Wollny & Rantala: White Moon; Bałdych / Lindgren / Rantala / Danielsson / Lund: Tears For Esbjorn; Emile Parisien / Vincent Peirani / Andreas Schaerer / Wollny: B&H; Wolfgang Haffner & Wollny: Swing, Swing, Swing; Svensson: Prelude In D Minor.

poniedziałek, 20 marca 2017

Piotr Scholz: Beggining Of A Journey; Patricia Barber: The Wind Song; Jean Luc Ponty: Last Memories Of Her; John Scofield: Busted; Leni Stern: Mercy; Jean Paul Bourelly: Blues For Muddy.

wtorek, 14 marca 2017

Nguyen Le & Paolo Fresu: Lacrima Christi; Lars Danielsson: Ironside; Wolfgang Haffner: Shapes; Bugge Wesseltoft: Existence; Jacob Karlzon 3: Bubbles; e.s.t.: Spam-Boo-Limbo; Caecille Norby: Bei mir bist du schoen; Oddjob: Ecstasy Of Gold; Frank Woeste: Terlingua; Viktoria Tolstoy: Give It All Your Heart; Ida Sand: Here Comes The Rain Again; Nils Landgren Funk Unit: Gimme! Gimme! Gimme!; McJazz: Coffee And Tea; Roberto Di Gioia's Marsmobil: Yelloworange; Tonbruket: Song For E; Michael Wollny Trio: Questions In A World Of Blue.

czwartek, 16 lutego 2017

Tomasz Chyła Quintet: Bibi Synku bi; Midnight Express; You Who Wronged; City of Spring; Mateusz Pałka Trio: Goodbye Truth And Consequences; Sansa; On Green Dolphin Street; S.O.T.A.: November; Unknown No.1;The Comfort of Unawareness.

środa, 08 lutego 2017

Adam Jarzmik Quintet: Noche de Luna; Arkadiusz Czernysz: Sched; Małgorzata Zuber: Goodbye Pork Pie Hat; Michał Nienadowski: Run for Cover; Brian Massaka: Giant's Steps; P.E. Quartet: Krzyk; Agnieszka Maciaszczyk: Tanya Jean; Kacper Smoliński: My Shining Hour; Kuba Marciniak: Red's Blues; Monika Malczak: Kołysanka Rosemary; Marek Konarski: All Of Me; S.O.T.A.: Unknown No 1.

sobota, 05 listopada 2016

Apel-les Carod Requesens: Quo Vadis; Stephan Braun: Where Are You From; Mario Forte: Improwizacja solo; Mateusz Smoczyński: Naima, Man Of The Light; Florian Willeitner: Love In The Garden / Quo Vadis.

sobota, 15 października 2016

e.s.t. Symphony / Iiro Rantala: From Gagarin's Point Of View; Joachim Kuhn New Trio: Sleep On It; Lars Danielsson / Marius Neset / Morten Lund: Folksong; Gerardo Nunez & Ulf Wakenius: Mirio; Jukka Perko Avara: Tears In Heaven; Lou Tavano: The Call; David Helblock Trio: The Soul; Paolo Fresu & Jan Lundgren: Kristallen den fina; Jan Lundgren / Mattias Svensson / Bonfiglioli Weber String Quartet: Lycking resa; Gregory Privat Trio: La Maga; Michael Wollny & Vincent Peirani: The Kiss; Nils Landgren Quartet / Bochumer Symphoniker / Vince Mendoza: A Simple Song; Viktoria Tolstoy & Friends: Waltz For The Lonely Ones; Iiro Rantala / Lars Danielsson / Peter Erskine: Voyage; Eric Bibb & Celtic Roots Ensemble: St. James Infirmary.

czwartek, 18 sierpnia 2016

Swing Down Chariot; Without God I Could Do Nothing; Walk With Me Lord; I Am Redeemed; I'll Say Yes To The Lord; From Out Of Nowhere; Meet Me At The Judgement Day; Pray For Me; I'll Fly Away; Holy Holy Medley; He's My Everything; What A Friend We Have In Jesus; I'll Overcome Someday; The Lord Is Blessing Me.

 
1 , 2 , 3