Recenzje ok. 2500 albumów. Klasyka, Jazz, Blues, Rock, Pop.
| < Marzec 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

NOWY ADRES

Od 1 marca wszystkie nowe wpisy
publikowane są pod adresem:

longplay1.blogspot.com

RSS
niedziela, 03 marca 2019

NOWY ADRES LongPlay!

Od 1 marca wszystkie nowe wpisy pojawiać się będą pod adresem:

longplay1.blogspot.com

Pożegnanie z blox.pl

29 kwietnia 2019 platforma Blox.pl zostanie zamknięta. Według oficjalnych informacji od tego dnia wszystkie blogi prowadzone na Blox.pl przestaną istnieć, a dotychczasowe linki do nich przekierowujące staną się martwe.
Fakt ten dotyczy również portalu LongPlay, składającego się z kilku prowadzonych na platformie Blox.pl witryn.
Po 9 latach funkcjonowania portal LongPlay w obecnej formie i pod dotychczasowym adresem.przestanie istnieć.
Wszystkie treści zostały jednak zarchiwizowane i są dostępne pod nowym adresem.

W kwietniu 2010 roku założyłem bloga LongPlay. Z czasem swą działalność poszerzyłem o kolejne blogi, co stworzyło portal składający się z sześciu niezależnych, lecz połączonych z sobą witryn:

- LongPlay, czyli blog główny, na którym umieszczałem opisy płyt, relacje z koncertów, felietony, wywiady z muzykami i informacje o nowych albumach;

- LongPlay -recenzje, czyli zbiór opisów i komentarzy do przesłuchanych płyt (dziś jest to baza blisko 2,5 tyś recenzji);

- LongPlay -newsletter, czyli serwis oparty na materiałach prasowych, na którym zamieszczane były zapowiedzi albumów, informacje o nowych płytach, koncertach i wydarzeniach muzycznych;

- LongPlay -czytelnia, gromadzący opisy i refleksje związane z przeczytanymi książkami;

- LongPlay -Who Is Who, czyli zbiór biograficzny zawierający encyklopedyczne informacje o muzykach;
i wreszcie:

- Jarek Śmietana Fan Blog, będący przez kilka lat oficjalnym uzupełnieniem autoryzowanej strony nieodżałowanego Jarka Śmietany. Blog zgromadził największą bazę informacji o naszym wielkim gitarzyście: relacje z koncertów, wywiady, recenzje i kalendarium koncertowe. Odnośnik do bloga zamieszczony był na oficjalnej stronie muzyka, a jego adres do dziś znajduje się w Wikipedii pod hasłem: Jarek Śmietana.

Podczas 9-letniego funkcjonowania, portal LongPlay pozyskał bardzo dużą rzeszę Czytelników. W aktualizowanym co tydzień na platformie blox.pl rankingu najczęsciej odwiedzanych blogów, najbardziej aktywne witryny portalu: LongPlay, LongPlay -recenzje i LongPlay -newsletter, zajmowały każdorazowo pozycje plasujące się w pierwszej piątce podsumowania w kategorii: muzyka.
LongPlay stał się tym samym znaczącym medium w internecie, a nawet dzięki podjęciu współpracy z dwumiesięcznikiem ArtPost także w formie drukowanej.
Portal patronował wielu wydawnictwom płytowym, oraz wydarzeniom muzycznym, z upływem czasu stając się rozpoznawalną marką.
Dlatego likwidacja platformy, na której LongPlay funkcjonował od początku swego istnienia nie może oznaczać zakończenia działalnosci witryny.
Dużo pracy kosztowało zarchiwizowanie wszystkich treści znajdujących się na sześciu blogach i przeniesienie ich pod nowy adres. Forma (grafika, układ) archiwalnych wpisów odbiega co prawda od dotychczas publikowanych, jednak ich treść została zachowana.
Mam nadzieję, że wysiłek i upór jaki towarzyszył tej pracy opłaci się i LongPlay nadal z powodzeniem będzie funkcjonował, będąc źródłem wielu cennych informacji o tym co dla nas najważniejsze: Muzyce.

 

Robert Ratajczak

21:38, longplay_2010
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 lutego 2019

Perro cimarrón; Claroscuro; Fuerte Apache; Pozo de sombras; Manija; Lezama; Chabone; Calle; Telaranas.

Elefant; Neptun; Dynamo; Glockenturm; Fohn; Krystallos; Haim; Viadukt; Westen; Aurora; Menuett.


Tagi: b jazz
16:01, longplay_2010
Link Dodaj komentarz »

Spem in alium; O virga ac diadema; Profundis; Concerto For Viola And Orchestra; Bogurodzica; Miserere; Repetition; Longing; Miracle Of '87; Jardin.

piątek, 22 lutego 2019

Zbigniew Bargielski: Ptak ze snu, Egad; Andrzej Krzanowski: Audycja IV; Stanisław Moryto: A tre.


Tagi: classic
09:53, longplay_2010
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 lutego 2019

Fryderyk Chopin: Wariacje B-dur op. 12; Karol Szymanowski: Etiuda b-moll op. 4 nr 3; Ignacy Jan Paderewski: Kaprys-Walc op. 10 nr 5; Zygmunt Stojowski: Śpiew Miłości; Roman Statkowski: Idylla; Maurycy Moszkowski: Kaprys hiszpański; Ignacy Friedman: Mazurek op. 49 nr 2; Feliks Nowowiejski: Kartka z albumu; Alexander Tansman: Sonatina transatlantycka; Michał Papara: Strange Flowers… or Maybe Bizarre Thoughts?


Tagi: classic M
16:46, longplay_2010
Link Dodaj komentarz »

Die Stadt; Das Fischermädchen; Aufenthalt; Am Meer; Abschied; In der Ferne; Ständchen; Ihr Bild; Frühlingssehnsucht; Liebesbotschaft; Der Atlas; Der Doppelgänger; Die Taubenpost; Kriegers Ahnung.


Tagi: classic L s
15:36, longplay_2010
Link Dodaj komentarz »

Pieśni Powstania Wielkopolskiego;
Marek Sewen: Symfonia Wielkopolska 1918 op. 43.


Tagi: classic
14:15, longplay_2010
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 lutego 2019

Le quattro stagioni;12 Etiud koncertowych; Trzy etiudy akademickie.


Tagi: classic Ł s
14:40, longplay_2010
Link Dodaj komentarz »

Arioso; Preludium nr 12; Preludium nr 17; Nun komm, der Heiden Heiland; Preludium nr 9; Ich ruf’ zu dir, Herr Jesu Christ; Jesu, meine Freude; Herr Jesu Christ, dich zu uns wend’; Toccata i fuga d-moll; Nun komm, der Heiden Heiland; An Wasserflüssen Babylon; Preludium d-moll; Herzlich tut mich verlangen; Wachet auf, ruft uns die Stimme; Preludium nr 8; Preludium nr 22.


Tagi: b C classic R
13:41, longplay_2010
Link Dodaj komentarz »

Cesar Franck: Sonata A-dur; Gabriel Fauré: Les berceaux Op. 23; Franz Schubert: Impromptu op. 142 nr 3; Marina Dranishnikova: Poema; Antonio Pascull: Amelia; Fryderyk Chopin: Preludium op. 28 nr 15; Stanislas Verroust: Solo de concert op. 85 nr 11.


Tagi: classic D w
11:50, longplay_2010
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 lutego 2019

Hej, wółki moje; A cemu; Niech Jezus Chrystus bandzie pochwaluny; A chtóz tam puka; Wyrzundzaj sie dziwce moje; Nie mój ogródusek; Bzicem kunia; Panie muzykancie, prosim zagrać walca; Powolniak; Kozak kurpiowski.


Tagi: classic
12:41, longplay_2010
Link Dodaj komentarz »

Tatra Album op.12 nr 2; Sarabanda op.14 nr 2 wer.1 - "Romantyczna"; Burlesque op.14 nr 4; Melodia op.16 nr 2; Tatra Album op.12 nr 1; Nokturn op.1 nr 4; Cracovienne Fantastique op.14 nr 6; Nad wodą wielką op.18 nr 4; Sarabanda a la menuet op.14 nr 2; Menuet op.14 nr 1.

sobota, 16 lutego 2019

Fanny Mendelssohn: 4 Lieder for piano; Clara Schumann: Sorees Musicales; Amy Beach: Dreaming, Les Reves de Colombine.


Tagi: classic p
04:10, longplay_2010
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 lutego 2019

In Heaven; Tomorrow Is The Question; The Windup; Love Hurts; In Circles; Encore (A); Lullaby; Trudgin'; I'm Getting Sentimental Over You; Crying.


Tagi: jazz L
14:29, longplay_2010
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 lutego 2019

Inner Being; Vibrations In Blue ; Awake and Blissed; It Swung Wide Open; In The Key Of The Universe; The Creator Has A Master Plan; And So It Is; Soul Perspective; A Path Through The Noise; Easier To Be.


Tagi: D jazz
17:14, longplay_2010
Link Dodaj komentarz »

A Day In The Bus; Weird Sounds; Dziwna piosenka; The Fifth One; Pills; Time Dilation; Highway.

poniedziałek, 04 lutego 2019
czwartek, 31 stycznia 2019

Sonata na wiolonczelę i fortepian; Suita polska; Hommage a Chopin; Concerto da camera.


Tagi: classic g L
12:43, longplay_2010
Link Dodaj komentarz »

J.S.Bach: Koncert F-dur, Liebster Jesu, wir sind hier; Canzonaprimitoni; Aria 50; Sub Elevatione; D.Buxtehude: Preludium, fuga i ciaccona C-dur; W.Żeleński: Preludium G op. 38 nr 17; L.Boëllmann: Sortie in G; C.Franck: Preludium, fuga i wariacje op. 18; W.A.Mozart: Adagio; J.Pachelbel: Chaccone in f; G.Frescobaldi: Fiori musicali op. 12. Messa della Domenica; D.Zipoli: Pastorale; P.D.da Bergamo: Suonatina; J.Boyvin: Suite du premier ton; F.C.de Arauxo: Tiento de medio registro de dos tiples de segundo tono; A,de Cabezón: Pavana con su Glosa; Johann Pachelbel: Toccata in g.

środa, 30 stycznia 2019

Zygmunt Stojowski: Sonata A-dur na fortepian i wiolonczelę op.17(18);
Ludomir Różycki: Sonata a-moll na wiolonczelę i fortepian op 10.

Aleksandra Chmielewska: Fantastic scenes; Dominik Lasota: Miniatury dla 16 wykonawców; Marcin Jachim: Fantazmaty; Jacek Sienkiewicz: Koncert na klarnet i orkiestrę smyczkową; Maciej Sułecki: My River runs to Thee.

B4CH1007 ("Bach Loot"); Three Improvisations with Violin.


Tagi: jazz M
10:17, longplay_2010
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 stycznia 2019

Africa; Estamos Llegando; Thriller; Cosas Del Amor; Duologue; El Punto Cubano; Flor; Jardin Sonador; Super Mario Bros 3; Mariposa; Yo Volvere.


Tagi: jazz M R
14:48, longplay_2010
Link Dodaj komentarz »
piątek, 25 stycznia 2019

Semta; Stasia; Nur Spielen; Klessheim; Prozess; Ghost.


Tagi: f jazz
20:55, longplay_2010
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 93